Programma 2022

Dit waren de films die we op 3 en 4 november 2022 vertoonden.

Na elke voorstelling praatte een gevarieerd panel van experts verder over het betreffende thema.
Daarnaast vonden er interactieve workshops plaats, en in de pauzes en na afloop was er alle tijd om het gesprek voort te zetten in de wandelgangen van het fraaie Koninklijk Theater Tuschinski.

Hieronder ziet u de geprogrammeerde films en hun synopsis.

Bekijk/download de dagindeling van 2022

Blokkenschema  donderdag-3-november-2022

Do 3

Nov
08:30

Blokkenschema dag 1

bekijk het programma
Blokkenschema vrijdag-4-november-2022

Vr 4

Nov
08:30

Blokkenschema dag 2

bekijk het programma

De trailer van het Fraude Film Festival 2022!

De films van 2022; 

u aangeboden door onze partners

ABN AMRO

Thema: Corruptie


The Kingmaker


kingmaker
The Kingmaker (2019)

Een meeslepend, verbijsterend portret van Imelda Marcos, de voormalige First Lady van de Filippijnen. Vijf jaar nadat ze in het kielzog van haar man, de gevallen dictator Ferdinand Marcos, verbannen werd naar de VS, keert de puissant rijke Imelda Marcos terug naar Manila. Ze zegt van de Filippijnen weer een welvarende natie te willen maken. Maar hoe komt ze zelf eigenlijk aan haar geld?

Feedzai / IA Group

Thema: Bedrog


In Het Brein van de Bedrieger

In Het Brein van de Bedrieger (2022)

Meesteroplichter Helmut Kiener pleegde beleggingsfraude door met gemanipuleerde fondsen en levensverzekeringen investeerders en banken 300 miljoen euro afhandig te maken. Wat bezielde hem? Kiener zelf zoekt de oorzaak in een hersenafwijking. Wat zeggen experts?


Inform / Ordina

Thema:
Internationale sancties

The Mole


The Mole (2020)

Noord Korea is al tientallen jaren het doelwit van internationale sancties. Om aan te tonen dat ze die sancties stelselmatig overtreden, bedenkt de eigenzinnige Deense regisseur Mads Brügger een bizar plan: hij leidt een werkloze restaurantchef in Kopenhagen op tot geheim agent. geschiedenis op onderhoudende wijze.


Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied / DCMR Milieudienst Rijnmond

Thema: Milieucriminaliteit

Arica

Arica (2020)

Een Zweeds mijnbedrijf dumpte jarenlang giftig afval in het Noord-Chileense stadje Arica. Baby's werden geboren met afwijkingen, in de lucht hing een gevaarlijke hoeveelheid arsenicum. Bewoners én filmmakers trekken samen op in de strijd voor rechtvaardigheid.


Rabobank / Business Forensics


Thema: Gentrificatie

Push

Push (2019)

Het is een wereldwijd fenomeen: huizenprijzen in de grote steden schieten omhoog, maar de lonen van de bewoners niet. Wat gaat er mis? Regisseur Fredrik Gertten (Bananas!) volgt de Canadese advocate Leilani Farha tijdens haar werk als VN-rapporteur huisvesting.


ING / NL ArbeidsinspectieThema: Oplichting

I Care A Lot

I care a Lot FFF2022

I Care A Lot  (2020)

De succesvolle Marla Grayson is een wettelijke voogd voor bejaarden, die zelf niet langer in staat zijn om hun eigen financiën te beheren. Marla heeft een groot talent om de wet in haar eigen voordeel te gebruiken en in het nadeel van haar klanten. Maar wanneer ze in contact komt met een schijnbaar perfecte nieuwe klant, beseft ze al snel dat uiterlijk bedrieglijk kan zijn.

Vereniging tegen de Kwakzalverij / Fortress

Thema: Kwakzalverij

Homeopathy Unrefuted?

Homeopathy Unrefuted? (2021)

De artsen in deze documentaire studeerden medicijnen, maar behandelen hun patiënten niet op basis van wetenschappelijke kennis. In de film beginnen de homeopaten aan avontuurlijke verklaringen van hun populaire geloofssysteem. De alerte kijker rest maar één conclusie.

PwC


Thema: Onderzoek

Navalny

Navalny (2022)

Adembenemende documentaire-thriller over de Russische oppositieleider Alexei Navalny, die wordt vergiftigd met het zenuwgas Novitsjok, en schokkende ontdekkingen doet als hij op zoek gaat naar de daders.


Deloitte


Thema: Kunstfraude

The Lost Leonardo

The Lost Leonardo (2021)

Het verhaal achter de Salvator Mundi, dat in 2017 geveild werd voor 450 miljoen dollar, het duurst schilderij ooit. De zucht naar roem, geld en macht hebben de prijs naar een bizarre hoogte gedreven. Maar gaandeweg nemen ook de vragen over de authenticiteit ervan toe: is dit schilderij echt van Leonardo da Vinci?

 RIEC / Achmea


Thema: Ondermijning

Over Grenzen

over-grenzen

Over Grenzen (2021)

De documentaireserie Over Grenzen geeft een indringend beeld van de internationale drugshandel - met Nederland als spil - en de strijd daartegen. Deze aflevering spitst zich toe op het proces van drugssmokkel en het witwassen van de opbrengst ervan.
NVWA / Openbaar Ministerie


Thema: Productveiligheid

Toxic Beauty

toxic-beauty

Toxic Beauty (2020)

Welke chemicaliën zitten er in cosmetica en andere zorgproducten, en waarom hebben consumenten daar zo weinig weet van? In een aanklacht tegen de cosmetica-industrie, volgt deze documentaire een klokkenluider, wetenschappers en overlevenden van kanker. De vergelijking met de tabaksindustrie dringt zich op: torenhoge winsten gingen boven de volksgezondheid.

FIOD / De Brauw Blackstone advocaten

Thema: Illegaal mijnen

River of Gold
river-of-gold

River of Gold (2020)

Een verontrustend verhaal over de gevolgen van illegale goudwinning. Twee oorlogsjournalisten en een bioloog laten tijdens een heimelijke reis door Peru zien hoe het Amazone-regenwoud ten gronde wordt gericht; met gevolgen die wereldwijd voelbaar zijn.Mugshots 2022

Tijdens het festival worden traditioneel zogenoemde 'mugshots' geschoten.

We hebben weer enorm veel bezoekers vastgelegd zoals onderstaand voorbeeld!
Stond jij ook voor onze politiefotograaf? Ga dan snel naar de fotogalerij en download jouw eigen mugshot!

mugshots_2022
klik op de foto of op de knop