A Lab sessies

Naast de filmvertoningen in Tuschinski is er ook dit jaar weer een A Lab programma. In samenwerking met een aantal partners organiseert het Fraude Film Festival diverse interactieve Labsessies die qua onderwerpen en thema’s aansluiten bij de programmering. 

A Lab is een broedplaats waarbij creativiteit, technologie en sociale relevantie bij elkaar komen.Het experiment staat hierbij centraal.

Alab sessie Vastgoedfraude
Partner: RIEC Noord-Holland

Klemgezet! Over intimidatie en manipulatie

Aan de hand van een korte film over witwassen in de vastgoedbranche van NH Samen Veilig wordt het publiek door neuro- en gedragswetenschapper dr. Victor Kallen meegenomen in de obscure wereld van intimidatie en psychologische manipulatie. Over daderschap, kwetsbaarheden en slachtoffers en hoe dan toch tenminste een beetje grip te krijgen op dit al om aanwezige fenomeen.

De meest recent wetenschappelijke inzichten (in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam), en schokkend praktische anekdotes verpakt in een bijzonder college. (RIEC Noord-Holland wordt vertegenwoordigd door OM, belastingdienst, politie, FIOD en gemeente Den Helder).

Alab sessie Namaakproducten
Partner: NVWA, FIOD en het Functioneel Parket

Namaakproducten: daar zit een luchtje aan

Maak kennis met de schaduwkant van namaakproducten. Ga vervolgens met behulp van de interventietool (officiële lancering in 2023) in gesprek over interventies en draag zo bij aan een impactvolle fraude aanpak.

 

Namaak gezichtscrème, namaak parfum, namaak mascara, namaak scheerschuim, en veel meer, zijn voorbeelden van items die dagelijks nagemaakt worden door criminelen. Alles wat je nu om je heen ziet wordt nagemaakt. In totaal bestaat 2,5% van de wereldhandel uit namaak goederen. Binnen de EU is 5,8% van alle import namaak goederen. Dit heeft een waarde van 119 biljoen euro (IP crime threat assessment, 2022). Zonder dat wij dit weten worden deze namaak goederen verspreid en verkocht op brasserieën, markten, outlets en soms zelfs in winkels. Deze producten zijn vaak zo goed nagemaakt dat ze niet te onderscheiden zijn van het werkelijke product. De namaak producten kunnen, naast dat ze het merkrecht schenden, ook van gevaar zijn voor de volksgezondheid. De namaak goederen voldoen vaak niet aan de wettelijk opgelegde standaarden voor de productie van veilige goederen en ontduiken toezicht hierop. Denk aan namaak batterijen die kunnen exploderen; eten- en drinkwaren waar gevaarlijke ingrediënten in kunnen zitten zoals methanol, insecticiden en pesticides; namaak speelgoed met gevaarlijke onderdelen en/of giftige stoffen; maar ook namaak cosmetica dat huidaandoeningen veroorzaakt of bijdraagt aan vruchtbaarheidsproblemen.


In deze interactieve sessie maak je kennis met de gezondheidsrisico’s die diverse namaakproducten kunnen veroorzaken. Ook ga je aan de hand van een concrete casus als een van de eersten aan de slag met de Interventietoolbox. Het project Interventietoolbox is een start-up binnen de overheid waarbij gewerkt wordt aan een nieuwe manier van denken als het gaat om interventies toepassen. We willen meer effect bereiken in de aanpak van ernstige vormen van ondermijnende criminaliteit. Dit vraagt om een moderne visie op het strafrecht, waarbij we inzetten op zoveel mogelijk maatschappelijke impact. De liveversie van de toolbox wordt pas in 2023 gelanceerd, maar tijdens deze labsessie krijg je vast een inkijk in de wereld van interveniëren met effect!


Ga samen met anderen in gesprek over een impactvolle interventiestrategie en draag op deze manier bij aan veilige producten en de aanpak van fraude.


Interesse? Kom langs!

Alab Het stinkt hier naar vis
Partner: ABN AMRO, Deloitte, Politie, FIU – Nederland, NVWA en FIOD

Het stinkt hier naar vis.

Heerlijk zo’n visje. Maar er kan toch een fraudeluchtje aan zitten.

We volgen de vis van uw bord tot ze gevangen wordt. Er zijn verschillende interventie (on)mogelijkheden in de visserijketen.

Met publiek/private samenwerkingen kunnen onderbelichte misstanden (financieel en milieu) beter worden aangepakt. En wat is de rol van de consument? Graag gaan wij met u hierover in gesprek!

 

Deze sessie wordt verzorgd door de PPS Masterclass.

fraude-filmfestival_2017
Partner: Institute for Financial Crime (IFFC)

De grindbak weer uit

Hoe komt het toch dat aanvalsplannen stranden, samenwerking in de grindbak terecht komt en foute geldstromen welig kunnen blijven tieren?
Afgelopen zomer heeft het IFFC het initiatief genomen om organisaties en professionals te mobiliseren rond de vraag “Wat kan en moet er anders in de aanpak van FEC?”

In deze break-outsessie neemt het Institute for Financial Crime (IFFC) je mee in de wondere wereld van samenwerking tussen partijen, zowel publiek als privaat, om financieel economische criminaliteit te bestrijden. We lichten het initiatief toe, presenteren de tussentijdse uitkomsten en nemen je mee in het ontwerp van een Nationaal Akkoord Financiële Veiligheid. Tijdens de sessie zit je ook zelf aan de knoppen om bij te dragen aan dat Nationale Akkoord. Laat je stem gelden!


NB deze sessie vindt alleen plaats op donderdag 3 november 2022