Fraude Film Festival Eye

Over het Fraude Film Festival

Het Fraude Film Festival; twee volle dagen met films en documentaires
over fraude en de bestrijding ervan.

Wie zijn we?

De stichting Fraude Film Festival is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de organisatie van een jaarlijks filmfestival. Tijdens dit filmfestival komt fraude in allerlei vormen aan bod door middel van samenwerkingen met verschillende bedrijven en de overheid. Fraude is namelijk big business: de verdiensten zijn hoog en de risico’s klein. Het is een lastig onderwerp en wordt daarom door ons tijdens het jaarlijkse Fraude Film Festival onder de aandacht gebracht bij een groot publiek.

anbi_status_blauw
De Stichting Fraude Film Festival is een non-profit organisatie met ANBI status die zich inzet voor de organisatie van een filmfestival.
De link naar de jaarrekeningen van de stichting en de ANBI informatie vindt u onderaan deze pagina in de voetnoot.

Wat doen we?

Wij zetten ons in voor het stimuleren en vergroten van (internationale) bewustwording rondom de impact van fraude. Zo spreekt ons filmfestival zowel fraudebestrijders in het vak als het algemene publiek aan. De films en documentaires, die te zien zijn op het festival variëren in thema’s rondom fraude: van corruptie tot internetfraude tot recente gebeurtenissen. Alle voorstellingen eindigen met een panelgesprek tussen publiek en fraude-experts. Met het filmfestival proberen wij zoveel mogelijk media-aandacht voor het thema fraude te creëren, maar ook een bedrag aan een getalenteerd filmmaker te doneren voor het maken van korte films voor het festival. Voor de organisatie van het Fraude Film Festival zijn er jaarlijks verschillende funding partners bij ons aangesloten. 

"Het festival beoogt het maatschappelijk bewustzijn over fraude te vergroten en een trendbreuk in de bestrijding ervan te forceren."

Hoe ziet de toekomst van FFF eruit? 

Wij willen jaarlijks, zowel kwalitatief als kwantitatief, blijven groeien om ons te kunnen blijven inzetten voor de bewustwording rondom fraude, geheel op vrijwillige basis. In de toekomst van de stichting werken we toe naar een internationaal onafhankelijk platform op het gebied van fraude waarbinnen het FFF een jaarlijks terugkerend evenement blijft. Hierbij staan zowel professionals op het gebied van fraude bestrijding centraal, maar ook het grote publiek bestaande uit documentaire professionals, documentaire liefhebbers, filmstudenten en scholieren met de interesse in fraudebestrijding.

Organisatie

ria-tabak

Ria Tabak

Event & Partner Engagement Manager

rogier nebbeling

Rogier Nebbeling

Communicatie & Website

Fraude Film Festival favicon

Njabulo Ndlovu

Communicatie design
michel-veldhuis

Michel Veldhuis

Voorzitter werkgroep Marketing & Promotie

Fraude Film Festival favicon

Reinhard van de Steeg

Voorzitter werkgroep ‘Innovatie’

Programma

Eelco

Eelco Bosch van Rosenthal

Voorzitter Programmaraad 

renate-bergsma

Renate Bergsma

Researcher

Fraude Film Festival favicon

Nick Nuyens

Voorzitter werkgroep Anti Fraude Award

lucas-hendricks

Lucas Hendricks

Voorzitter werkgroep A Labsessies

Het Bestuur

arthur-de-groot

Arthur de Groot 

Voorzitter

jantien-heimel

Jantien Heimel 

Penningmeester

Marijke Kaptein

Secretaris

Koen Kolodziej

Bestuurslid

Angèle Huijs

Bestuurslid

Eelco

De Programmaraad

Hoe en door wie wordt het festival jaarlijks samengesteld? Dat doet onze Programmaraad, samen met de Funding Partners.

In de Programmaraad van het Fraude Film Festival zitten professionals van naam en faam die hun sporen in de fraudebranche en/of in de documentaire-wereld hebben verdiend:

Voorzitter van de Programmaraad is sinds 2019 Eelco Bosch van Rosenthal.

Eelco Bosch van Rosenthal werkt als verslaggever en presentator voor Nieuwsuur. Tot zijn aandachtsgebieden behoren klokkenluiders, inlichtingendiensten en de Verenigde Staten, waar hij tussen 2007 en 2013 correspondent was voor de NOS. In 2016 maakten Bosch van Rosenthal en de vermaarde regisseur Hans Pool een 8-delige documentaire serie over de VS, genaamd Droomland Amerika. In 2020 bundelden ze de krachten voor een nieuwe serie voor de NTR: De Slag Om Texas. In de loop van de jaren heeft Bosch van Rosenthal ook als freelance schrijver gewerkt voor verschillende Nederlandse tijdschriften en kranten. Zijn werk bracht hem naar meer dan 30 landen over de hele wereld. In 2013 ontving Bosch van Rosenthal de Professor Herman Wekkerprijs voor zijn verslaggeving vanuit de VS. In 2019 won hij, samen met Volkskrant-journalist Huib Modderkolk, De Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek.

In Memoriam

Rob Otjens overleden

Op 24 augustus 2021 is Rob Otjens, bedenker en medeoprichter van het Fraude Film Festival overleden. Rob is 56 jaar geworden.

Zo'n tien jaar geleden opperde Rob het plan voor een Fraude Film Festival. Inmiddels is het festival een vaste waarde geworden voor iedereen die zich met fraudebestrijding en het voorkomen van fraude bezighoudt. Dat festival hebben we samen gemaakt, Rob was daarbij een belangrijke motor. 

Een paar jaar geleden hoorde Rob dat hij ziek was. Hij sprak er open over en ging weer door met de dingen die hem boeiden en waar hij een bijdrage aan wilde leveren. Rob wist dat hem een lange zware strijd te wachten stond. Met volle overtuiging, altijd opgewekt en altijd positief ging hij het gevecht aan. Tot op het laatst heeft hij zich met alle energie die hij had ingespannen voor de kwaliteit en de continuïteit van het Fraude Film Festival.

Het Fraude Film Festival verliest zijn pater familias. Ook zonder Rob zal het Fraude Film Festival een ontmoetingsplaats zijn en blijven voor de fraude- en corruptiebestrijding in Nederland. 

Het bestuur, het bureau, de vele vrijwilligers en de partners zullen Rob nooit vergeten. Wij gaan een icoon in de fraudebestrijding missen.