publiek-in-zaal2

WE NEMEN U MEE IN DE WERELD VAN FRAUDE EN CORRUPTIE

Twee dagen vol met films en documentaires over fraude, corruptie, machtsmisbruik en integriteit.

Fraude is big business

De verdiensten zijn hoog en de risico’s klein. Tijdens het Fraude Film Festival komt fraude in allerlei vormen aan bod. 

De films en documentaires, die te zien zijn op het festival variëren in thema’s rondom fraude: van corruptie tot internetfraude, van werk- en inkomensfraude tot klokkenluiders en van sportfraude tot recente gebeurtenissen.

Tijdens het Fraude Film Festival gaan we op zoek naar verschillende fraudevormen, kijken we waar initiatieven zijn om de wereld mooier en veiliger te maken én onderzoeken we met elkaar steeds waar we zelf een steentje bij kunnen dragen.

We nodigen u uit; kijk mee, denk mee en praat mee!

anbi_status_blauw
De Stichting Fraude Film Festival is een non-profit organisatie met ANBI status die zich inzet voor de organisatie van een filmfestival.
De link naar de jaarrekeningen van de stichting en de ANBI informatie vindt u onderaan deze pagina in de voetnoot.

Waar doen we het voor?

Onze doelstelling is het stimuleren en vergroten van (internationale) bewustwording rondom de impact van fraude op de maatschappij. Daarnaast zijn we een platform voor publieke organisaties, bedrijfsleven, private organisaties én burgers die actief zijn op het gebied van fraude- en corruptiebestrijding. We zijn er een groot voorstander van dat de burger zich meer actief opstelt en zich betrokken voelt bij de bestrijding van fraude en corruptie in de maatschappij waar hij/zij in leeft.

"Het festival beoogt het maatschappelijk bewustzijn over fraude te vergroten en een trendbreuk in de bestrijding ervan te forceren."

Het programma

Het Fraude Film Festival is een terugkerend tweedaags jaarlijks filmfestival. De eerste dag is een besloten dag en enkel toegankelijk voor partners en hun genodigden. Dag twee is voor al het geïnteresseerde publiek.

Tijdens het festival vertonen we films en documentaires over fraude, corruptie, machtsmisbruik en integriteit. Rondom de thema's worden de verschillende programmablokken gevormd. Per blok is er een film of documentaire en ruimte voor een gesprek over het thema.

Het festival ontstaat en krijgt vorm door de unieke samenwerking tussen de partners, de organisatie van het FFF, de vrijwilligers, de programmaraad, de moderatoren, de panelleden en het bestuur. Dat is geen eenvoudige opgave, het vraagt veel afstemming en flexibiliteit, maar het resultaat mag er wezen!

Organisatie

ria-tabak

Ria Tabak

Event & Partner Engagement Manager

rogier nebbeling

Rogier Nebbeling

Communicatie & Website

njabulo-ndlovu

Njabulo Ndlovu

Communicatie design
michel-veldhuis

Michel Veldhuis

Voorzitter werkgroep Marketing & Promotie

reinhard-van-de-steeg

Reinhard van de Steeg

Voorzitter werkgroep ‘Innovatie’

Programma

Eelco

Eelco Bosch van Rosenthal

Voorzitter Programmaraad 

renate-bergsma

Renate Bergsma

Researcher

nick-nuyens

Nick Nuyens

Voorzitter werkgroep Anti Fraude Award

lucas-hendricks

Lucas Hendricks

Voorzitter werkgroep A Labsessies

Het Bestuur

arthur-de-groot

Arthur de Groot 

Voorzitter

jantien-heimel

Jantien Heimel 

Penningmeester

Marijke Kaptein

Secretaris

Koen Kolodziej

Bestuurslid

Angèle Huijs

Bestuurslid

Eelco

De Programmaraad

Hoe en door wie wordt het festival jaarlijks samengesteld? Dat doet onze Programmaraad, samen met de Funding Partners.

In de Programmaraad van het Fraude Film Festival zitten professionals van naam en faam die hun sporen in de fraudebranche en/of in de documentaire-wereld hebben verdiend:

Voorzitter van de Programmaraad is sinds 2019 Eelco Bosch van Rosenthal.

Eelco Bosch van Rosenthal werkt als verslaggever en presentator voor Nieuwsuur. Tot zijn aandachtsgebieden behoren klokkenluiders, inlichtingendiensten en de Verenigde Staten, waar hij tussen 2007 en 2013 correspondent was voor de NOS. In 2016 maakten Bosch van Rosenthal en de vermaarde regisseur Hans Pool een 8-delige documentaire serie over de VS, genaamd Droomland Amerika. In 2020 bundelden ze de krachten voor een nieuwe serie voor de NTR: De Slag Om Texas. In de loop van de jaren heeft Bosch van Rosenthal ook als freelance schrijver gewerkt voor verschillende Nederlandse tijdschriften en kranten. Zijn werk bracht hem naar meer dan 30 landen over de hele wereld. In 2013 ontving Bosch van Rosenthal de Professor Herman Wekkerprijs voor zijn verslaggeving vanuit de VS. In 2019 won hij, samen met Volkskrant-journalist Huib Modderkolk, De Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek.

In Memoriam

Rob Otjens overleden

Op 24 augustus 2021 is Rob Otjens, bedenker en medeoprichter van het Fraude Film Festival overleden. Rob is 56 jaar geworden.

Zo'n tien jaar geleden opperde Rob het plan voor een Fraude Film Festival. Inmiddels is het festival een vaste waarde geworden voor iedereen die zich met fraudebestrijding en het voorkomen van fraude bezighoudt. Dat festival hebben we samen gemaakt, Rob was daarbij een belangrijke motor. 

Een paar jaar geleden hoorde Rob dat hij ziek was. Hij sprak er open over en ging weer door met de dingen die hem boeiden en waar hij een bijdrage aan wilde leveren. Rob wist dat hem een lange zware strijd te wachten stond. Met volle overtuiging, altijd opgewekt en altijd positief ging hij het gevecht aan. Tot op het laatst heeft hij zich met alle energie die hij had ingespannen voor de kwaliteit en de continuïteit van het Fraude Film Festival.

Het Fraude Film Festival verliest zijn pater familias. Ook zonder Rob zal het Fraude Film Festival een ontmoetingsplaats zijn en blijven voor de fraude- en corruptiebestrijding in Nederland. 

Het bestuur, het bureau, de vele vrijwilligers en de partners zullen Rob nooit vergeten. Wij gaan een icoon in de fraudebestrijding missen.