John van den Heuvel wint de Anti Fraude Award 2022
04 november 2022 

John van den Heuvel wint de Anti Fraude Award 2022

Onder grote belangstelling werd John van den Heuvel dit jaar als winnaar van de Anti Fraude Award uitgeroepen tijdens het Fraude Film Festival in Koninklijk Theater Tuschinski. “Een zeer terechte winnaar en meer dan verdiend”, was de algemene reactie. Hoewel John de prijs niet persoonlijk in ontvangst kon nemen, liet hij weten vereerd te zijn en dankbaar voor de mooie woorden, de nominatie en de prijs.

De prijs werd dit keer uitgereikt door Chris van Dam, de winnaar van vorig jaar. Het Expert Comité koos voor John van den Heuvel, omdat hij als misdaadjournalist al vele jaren zijn nek durft uit te steken, zelfs als dit een groot offer vraagt van zijn persoonlijke vrijheid. Als schrijver en tv-persoonlijkheid neemt hij geen blad voor de mond. Met zijn boeken en reportages heeft hij een groot publiek kennis laten maken met georganiseerde misdaad en de hoofdrolspelers daarin. Zo nodig schuwt hij niet om kritisch te oordelen over de aanpak of juist het ontbreken daarvan. Dit doet hij overigens op een professionele wijze met respect voor politie en justitie, aldus het Expert Comité. Een misdaadbestrijder pur sang.

BlueM en FastNL

Genomineerd waren ook BlueM en Fast NL die in april 2022 een zeer succesvolle hackathon organiseerden onder de slogan ‘catch them if you can!’ Zo’n 30 OSINT-specialisten, waaronder cybervrijwilligers uit het hele land en digitale experts verzamelden zich en doken in dossiers, die FastNL had voorbereid. Bewezen succesvol, was het oordeel van het Expert Comité. Een unieke samenwerking tussen politie en burgers, die belangeloos hun kennis en kunde inzetten en bestaande instituties het nakijken geeft. Volgens het Expert Comité toont dit initiatief uitstekend aan dat het loont om de samenleving te betrekken bij criminaliteitsbestrijding. Deze formule heeft de toekomst. De waardering gaat met name ook uit naar Arnoud de Bruin, de geestelijk vader van deze hackathon.

Vereniging tegen de Kwakzalverij

Ook de Vereniging tegen de Kwakzalverij behoorden dit jaar tot de kanshebbers. Actueler en noodzakelijker dan ooit, zo oordeelde het Expert Comité. Een vereniging die opkomt voor de belangen van kwetsbare groepen en ageert  tegen de oplichtingspraktijken van producenten van alternatieve middeltjes en geneeswijzen. Een miljoenen industrie die speelt met de gezondheid van onwetende en vaak wanhopige burgers.  De Vereniging tegen de Kwakzalverij strijdt al meer dan 140 jaar tegen deze vaak ‘legale’ misdaden door voorlichting te geven en hulp te bieden aan slachtoffers. Een vereniging die allang het predicaat “Koninklijke” zou moeten hebben, aldus het Expert Comité.

AFA Beeldje 2022

Over de schrijver
Reactie plaatsen