Shortlist Anti Fraude Award 2022 bekend!
21 oktober 2022 

Shortlist Anti Fraude Award 2022 bekend!

PERSBERICHT 

Genomineerden Anti Fraude Award bekend

De nominaties van de Anti Fraude Award 2022 zijn bekend. Het Expert Comité heeft uit 24 kanshebbers drie genomineerden gekozen die op 3 november kans maken op deze prestigieuze prijs.   

Voorgedragen worden voor de longlist is al een enorme prestatie en eer. Het is een blijk van erkenning en zichtbaarheid. Dit jaar waren dat vierentwintig personen, organisaties en initiatieven. Voor het Expert Comité ook dit jaar weer een lastige taak om hieruit een shortlist te kiezen. Het Expert Comité is elk jaar weer onder de indruk van al diegenen die zich zo buitengewoon inzetten bij de bestrijding van fraude en corruptie. Maar de grote vraag is natuurlijk: “wie wordt de opvolger van Opgelicht?! (2014), Transparency International NL (2015), Peter Olsthoorn (2016), Team High Tech Crime (2017), Bart de Koning (2018), Paul Depla (2019) en Chris van Dam (2021)?” 

Het Expert Comité koos dit jaar de volgende drie kandidaten die kans maken op de achtste Anti Fraude Award: 

  • Vereniging tegen de Kwakzalverij 

Omdat bij fraude de zaken anders worden voorgesteld dan ze zijn, voor het gewin van de bedrieger. En dat is schering en inslag in de wereld van de niet-reguliere behandelwijzen, ook wel ‘alternatieve geneeskunde’ of kwakzalverij genoemd. De Vereniging tegen de Kwakzalverij strijdt al 140 jaar tegen deze vormen van bedrog en oplichting op het gebied van de gezondheidszorg. Het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij beleeft dit jaar haar 133ste jaargang en publiceert jaarlijks vele artikelen over kwakzalvers en hun kwalijke praktijken. Tegenwoordig is de website met actuele informatie een belangrijk wapen in de strijd tegen oplichting door alternatieve behandelaren en hun nep-behandelingen. Ook is er de Meester Kackadorisprijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan de organisatie die dat jaar de grootste rol speelt in het faciliteren van kwakzalverij.

Fragment uit het juryrapport

Actueler en noodzakelijker dan ooit, zo oordeelt het Expert Comité over de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Een vereniging die opkomt voor de belangen van kwetsbare groepen en ageert tegen de oplichtingspraktijken van producenten van alternatieve middeltjes en geneeswijzen.

 

  • John van den Heuvel

Omdat John van den Heuvel sinds 1990 als misdaadverslaggever tientallen spraakmakende reportages over de onderwereld heeft gemaakt. Hij schreef meerdere boeken over misdaad, die zonder uitzondering bestsellers werden. Ondanks de vele bedreigingen die hij in de loop der tijd heeft ontvangen, is hij wel voorzichtig, maar niet bang om zijn werk te doen. Met zijn ervaring, kennis en kritische blik zorgt John van den Heuvel er voor dat het grote publiek weet hoe georganiseerde misdaad te werk gaat en welke aanpak nodig is.

Fragment uit het juryrapport

Een misdaadjournalist die al vele jaren zijn nek durft uit te steken, zelfs als dit een groot offer vraagt van zijn persoonlijke vrijheid. Als schrijver en tv-persoonlijkheid neemt John van den Heuvel geen blad voor de mond.


  • BlueM en FastNL 

Omdat BlueM in april 2022 een zeer succesvolle hackathon organiseerde onder de slogan ‘catch them if you can!’ Zo’n 30 OSINT-specialisten, waaronder cybervrijwilligers uit het hele land en digitale experts verzamelden zich en doken in dossiers, die FastNL had voorbereid. De dossiers varieerden van veroordeelden van zedenmisdrijven en levensdelicten tot plofkrakers en mensen die grote geldboetes hebben openstaan. Burgers en collega’s die online speurden naar onder andere een man die nog ruim 6 jaar moest zitten, vonden concrete informatie in open bronnen over zijn mogelijke verblijfplaats. Nog tijdens de hackathon hielden collega’s hem aan. Een aantal dagen later volgde de volgende aanhouding.

Fragment uit het juryrapport

Bewezen succesvol, is het oordeel van het Expert Comité. Een unieke samenwerking tussen politie en burgers, die belangeloos hun kennis en kunde inzetten en bestaande instituties het nakijken geeft.

 

De bekendmaking van de winnaar van de Anti Fraude Award vindt plaats op 3 november vanaf 18.30 uur tijdens het Fraude Film Festival in Koninklijke Theater Tuschinski in Amsterdam. Mis het niet! 

anti fraude award

Over de schrijver
Reactie plaatsen