Thema's

Hier ziet u het themaoverzicht en de beschrijvingen

Bekijk de thema's van 2019

Binnenkort maken we de thema's van 2021 bekend!

2019

Thema: Moneyland

"Moneyland": backdoor transacties, internationaal witwassen van geld, politieke corruptie: zet deze samen, en je krijgt een web dat is vrijwel onmogelijk om te ontgaan, vooral wanneer misdaadsyndicaten hebben op hun beschikking over een geavanceerd arsenaal aan technologie. Bekijk de film "The Kleptocrats" en Ga met ons mee voor de discussie van het panel

Thema: When the Shit hits the Fan

"Als de shit de fan raakt" hebben tientallen veeboeren in Nederland de regels voor de afvoer van overtollige mest overtreden, schreef het Nederlandse NRC Handelsblad in 2017. Een nieuw woord kwam in het lexicon: "mest fraude". Twee jaar later, waar staat de sector? En wat vindt de boer van het Rulebook, als het bestaat? Wat is de werkelijke schade aan het milieu voor ons allen; is gebotteld water onze toekomst?
2019

Thema: Fragile States?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen was vroeger een vorm van zelfregulering, maar die dagen zijn voorbij. Er is nu een serieus internationaal kader voor CRS, dat het voor bedrijven moeilijker heeft gemaakt om niet te voldoen, zelfs in gebieden waar corruptie een probleem kan zijn, ook wel "fragiele staten" genoemd. Echter, China, India, etc. kan nauwelijks "fragiel" worden genoemd. Wat zijn het dilemma van een steeds grotere mondiale samenleving, wat zijn de mazen in het internationaal recht? En gaan ethiek en Business nog steeds samen als het winst oplevert?
2019

Thema: Hacking the Vote

"We Pakken Je Stem"; Of het uiteindelijk de verkiezing om Trump heeft geholpen zal voor altijd een vraag zijn, maar de micro-targeting van de kiezers door Cambridge Analytica, met de hulp van Facebook dat gebruikersgegevens op grote schaal deelde, schokte hoe dan ook het systeem.

Is dit frauduleus of toegestaan, is het "lawfull, but awfull?", en zo ja, wat kunnen we doen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt?

2019

Thema: How to Combat Child Labour?

Het aantal kinderarbeiders is de afgelopen decennia gedaald, maar het totale aantal wereldwijd is nog steeds verbazingwekkend: ongeveer 150.000.000 kinderen tussen de 5 en 17 jaar worden verondersteld het slachtoffer te zijn van kinderarbeid. Kailash Satyarthi, een winnaar van de Nobel prijs voor de vrede uit India, wijdde zijn leven aan het strijden tegen kinderarbeid. Bekijk de docu "De prijs van gratis" en neem deel aan de paneldiscussie achteraf, o.a. met voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking, Liliane Ploumen.
2019

Thema: The Fraudster’s Mind 

De fraudeur is al decennia lang het onderwerp van boeken en films, maar zelden horen we ze over hun eigen daden nadenken. Zullen we deze keer, van dichtbij en persoonlijk? Wat drijft een fraudeur? Waarom maken ze de beslissingen die ze nemen, en wat maakt ze denken dat ze kunnen wegkomen met hun daden? Is het gewoon hebzucht, of is het ingewikkelder?

Het FFF wist een voormalig fraudeur bereid om te komen vertellen over zijn gedachtengangen.

2019

Thema: Human Trafficking

Hoe de mensenhandel te bestrijden? Het is een epidemie. Volgens de VN (verslag van Jan 2019) zijn er nu meer gevallen van mensenhandel dan ooit tevoren. Gelukkig is ook het aantal straffen van mensenhandelaars gestegen, evenals het aantal landen dat de strijd aangaat. Het blijft echter een van de grootste criminele 'cashcows', na de drugshandel. Mensenhandel is een misdaad die zich voor een groot deel baseert op de toegankelijkheid van financiële diensten, niet alleen op geldmiddelen, maar ook op de financiering van de misdaad zelf. We moeten een actieve rol spelen bij het vergroten van de bewustwording over de ernst en de omvang van de mensenhandel wereldwijd, zodat we samen een impact kunnen hebben op de bestrijding van mensensmokkel.

DE THEMA'S VAN 2021 WORDEN BINNENKORT BEKENDGEMAAKT!

Houd deze pagina in de gaten!