De Anti Fraude Award

De Anti Fraude Award is een blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die of dat zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij de bestrijding van fraude en/of corruptie en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie is voor anderen. 

Anti Fraude Award Wall of Fame

Dit zijn de voorgaande winnaars van de eerdere edities van de Anti Fraude Award!
2023

Nederlands Forensisch Instituut (NFI)

Omdat door het NFI en mede dankzij een Europees samenwerkingsproject genaamd EXFILES, honderden cryptotelefoons van zware criminelen werden gekraakt. In het project werken niet alleen verschillende opsporingsdiensten, maar ook bedrijven samen aan nieuwe methoden en technieken om toegang te krijgen tot cryptotelefoons. ”EXFILES heeft eraan bijgedragen dat opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie toegang kregen tot honderden telefoons, veelal in onderzoeken naar zware georganiseerde criminaliteit,” aldus Erwin van Eijk, hoofd van de divisie Digitale en Biometrische Sporen van het NFI.

John van den Heuvel Winnaar Anti Fraude Award
2022

John van den Heuvel

Het Expert Comité koos voor John van den Heuvel, omdat hij als misdaadjournalist al vele jaren zijn nek durft uit te steken, zelfs als dit een groot offer vraagt van zijn persoonlijke vrijheid. Als schrijver en tv-persoonlijkheid neemt hij geen blad voor de mond. Met zijn boeken en reportages heeft hij een groot publiek kennis laten maken met georganiseerde misdaad en de hoofdrolspelers daarin. Zo nodig schuwt hij niet om kritisch te oordelen over de aanpak of juist het ontbreken daarvan. Dit doet hij overigens op een professionele wijze met respect voor politie en justitie, aldus het Expert Comité. Een misdaadbestrijder pur sang. 

 

Chris van Dam ontvangt AFA2021
2021

Chris van Dam

Omdat deze voormalig politieman en officier van justitie als voorzitter van de commissie de kinderopvangtoeslag onderzocht en daarbij op zoek ging naar rechtvaardigheid met oog voor de menselijke maat.


Met zijn enorme kennis en bestuurlijk inzicht is Chris van Dam een criticus van formaat, die niet zwijgt als misstanden aan het licht komen en zich oprecht, feitelijk en integer uitspreekt op de juiste momenten en met de juiste impact. Chris van Dam heeft bij meerdere -vaak zeer gevoelige- dossiers de ambitie getoond altijd te zoeken naar rechtvaardigheid en verbinding  en leverde daarbij altijd kritische en uitgesproken resultaten. Een goed voorbeeld is de wijze waarop hij de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag heeft geleid. Zeer integer en doortastend, zo oordeelt het Expert Comité.

 

paul-depla-2019
2019

Paul Depla

Het Expert Comité  omschreef Depla als "een moedige man met een missie, die laat zien dat het anders kan". Hij durft tegen de stroom in te zwemmen. Deze Burgemeester heeft een duidelijke en uitgesproken visie op de aanpak van drugscriminaliteit en weet wat er in de maatschappij speelt. Zijn mening wordt gehoord en dat inspireert ook anderen om hun nek uit te steken. Het Expert Comité vindt Paul Depla moedig en een man met een missie.  

2018

Bart de Koning

Deze door idealisme gedreven journalist confronteert de BV Nederland op beschouwende en genuanceerde wijze met het feit dat het qua fraude en corruptie niet veel beter is dan andere landen. Met het boek Vriendjespolitiek, fraude en corruptie in Nederland, draagt hij bij aan inzicht wat een fraudeur beweegt en waarom ze vaak hun daad bagatelliseren nadat hun handelen ontdekt is.

2017

Team High Tech Crime

Inspirerend dat de overheid echte "niet-ambtenaarachtige" expertise in huis haalt; en daarmee zaken kan oppakken die anders zouden blijven liggen. Het Team heeft op innovatieve en creatieve manier bewezen dat digitaal rechercheren een enorm effectieve manier is om fraude te bestrijden. Met hun indrukwekkende operaties is niet alleen een enorme slag toegebracht aan online criminaliteit, het heeft vooral ook tot onzekerheid onder cybercriminelen geleid.

2016

Peter Olsthoorn

Het working paper Big Data voor Fraude-bestrijding getuigt van goede research naar en visie op data-analyse voor fraudebestrijding. Olsthoorn levert een uniek overzicht van samenwerkingsverbanden binnen de overheid op het gebied van big data. Zijn onderzoek biedt een objectief beeld van het verzamelen van data in relatie tot doel, transparantie, privacy en veiligheid, waaruit blijkt dat deze elkaar -bij het bestrijden van fraude- niet per se in de weg hoeven te staan. Mits vanuit geobjectiveerde afwegingen tussen potentiële voor- en nadelen, zoals Peter Olsthoorn zelf concludeert. 

2015

Transparency International

Transparency International is absoluut onderscheidend bij de bestrijding van fraude en corruptie. De aanpak is grenzeloos, maar er is geen schroom om corruptie ook in Nederland aan de kaak te stellen. Het Expert Comité spreekt haar waardering uit voor de tomeloze ambitie en zichtbaarheid van Transparency International Nederland, waarmee zij een geduchte tegenstander is van corrupte partijen waar ook ter wereld.

2014

Opgelicht?!

Objectief, onafhankelijk en vernieuwend, zo luidt de mening van het Expert Comité. En daarnaast prijst het Expert Comité het tv-programma vooral ook omdat het zonder aanziens des persoons of organisatie duistere praktijken aan het licht brengt en burgers en bedrijfsleven waarschuwt tegen een breed scala aan frauduleuze praktijken.
afa2022
2024

Wie wint er in 2024?

Wie dit jaar deze prestigieuze prijs ontvangt wordt op de eerste festivaldag van de 10e editie van het Fraude Film Festival bekend gemaakt .


Nomineren kan vanaf het voorjaar 2024 weer!

 

Wat zijn de nominatie criteria?